Wat bieden wij?

Maaslandcollege biedt op één centrale locatie:

• mavo, havo en vwo
  • tweetalig mavo, havo en vwo.

Het grote voordeel is dat je (ook in latere jaren als dat wenselijk is) kunt overstappen naar een van deze onderwijstypen, zonder daarbij van school of locatie te hoeven veranderen.

Bij een eventuele overstap blijf je dus gewoon bij je vrienden en in je vertrouwde omgeving.

Mavo

Op de mavo gaat het om de ontwikkeling van jouw talenten.
Of je nu de Nederlandse of de tweetalige variant volgt, wij dagen jou uit die talenten te ontwikkelen.
En heb je daar wat extra begeleiding bij nodig, dan bieden we die natuurlijk.

We willen je graag goed voorbereiden op de toekomst. Daarvoor hebben we een speciale beroepsroute. In samenwerking met het Osse bedrijfsleven en de Talentencampus ga je nadenken over en werken aan die toekomst.

Bij LOB (Loopbaan Oriëntatie Begeleiding) ontdek je wat je talenten zijn, wat je motiveert en welke opleiding of welk beroep bij jou past. Ben je goed in sport dan kun je LO2 (sport en organisatie) als keuze-examenvak kiezen. Daarmee krijg je automatisch toegang tot het CIOS.

Internationalisering loopt als een rode draad door het onderwijsprogramma. Je maakt kennis met de wereld. Niet alleen in de lessen maar ook tijdens onze reizen. Kies je voor de tweetalige mavo dan doe je het Cambridge examen.

Havo

Op de havo vinden we het belangrijk dat je actief leert en samenwerkt. Door het gebruik van de IPad kunnen we jouw persoonlijke ontwikkeling goed volgen.

Op onze havo afdeling heerst een prima sfeer en is er veel aandacht voor brede vorming zoals maatschappelijke stages, uitwisselingen met scholen in het buitenland, bezoeken aan musea en de Tweede Kamer en niet te vergeten de vele culturele evenementen. Op die manier werk je aan jouw kansen voor de toekomst.

In de bovenbouw, leerjaar vier en vijf, heb je een profiel gekozen. Dan werk je meer zelfstandig en in clusters. Ook dan krijgt je intensieve begeleiding van mentoren en vakdocenten.

Wij helpen je bij het nemen van beslissingen, ondersteunen je bij je studie en werken nauw samen met je ouders en vervolgopleidingen. Je staat er nooit alleen voor!

Vwo

Op het vwo laten we het niet bij alleen “leren”.
Met wat je leert ga je ook iets doen, je gaat verder onderzoeken.
We kunnen je alles vertellen over bijvoorbeeld de milieuproblemen die er zijn, over de politieke situatie in de wereld of over de natuurrampen overal op de wereld. Daar houdt het voor ons en jou niet mee op. Je gaat onderzoeken en bedenkt oplossingen. Dan voel je echt wat je geleerd hebt en zie je dat oplossingen soms gemakkelijk zijn!

Dus: ben je nieuwsgierig en onderzoekend? Dan is ons vwo iets voor jou.
Wij dagen jou uit met onderzoek. In de onderbouw (de eerste drie leerjaren) staat elke periode één vak centraal en binnen dat vakgebied wordt een speciaal onderzoeksprogramma aangeboden. Daarmee vergroot je jouw kennis, jouw vaardigheden en jouw algemene kennis.

Dat dit een actieve houding van jou vraagt, spreekt vanzelf. Meedoen en niet afwachten, zelf kritisch nadenken en meer willen weten van allerlei onderwerpen. In de bovenbouw (de laatste drie jaren van deze zesjarige opleiding) bouwen we dit programma verder uit. Daar bereiden we je verder voor op je vervolgopleiding aan de universiteit. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om alvast colleges aan de universiteit te volgen terwijl je nog op onze school zit. Op weg naar een succesvolle toekomst!

Dat je er niet alleen voor staat, spreekt vanzelf. Vanaf de brugklas tot het examenjaar heb je een mentor die jou begeleidt, jou helpt in het maken van keuzes en ervoor zorgt dat jij je talenten zo goed mogelijk weet te benutten.

TTO

Op het Maaslandcollege worden alle schooltypes (mavo, havo en vwo) ook als tweetalig onderwijs (tto) aangeboden. Wanneer je kiest voor tto, ontvang je naast het reguliere mavo-, havo-, of vwo-diploma ook een internationaal erkend certificaat, waarmee je aan kunt tonen op welk niveau je de Engelse taal beheerst.

Het leren van de Engelse taal gaat op tto op een natuurlijke manier: je krijgt vanaf de eerste les meer dan de helft van alle lessen in het Engels, zoveel mogelijk door docenten met Engels als moedertaal. In de wereld van tegenwoordig is een goede beheersing van de Engelse taal een groot voordeel. Naast het leren van Engels is er op het tto ook heel veel aandacht voor internationale oriëntatie en interculturele competenties. Daarmee bedoelen we dat je op het tto de wereld leert kennen en dat je leert hoe onze ‘Nederlandse cultuur’ invloed heeft op hoe wij naar de wereld kijken. We leren je om kritisch te denken en open en nieuwsgierig te zijn maar bijvoorbeeld ook om goed te debatteren. Onze wereld wordt steeds kleiner, de globalisering gaat verschrikkelijk hard en verschillende culturen komen steeds meer met elkaar in aanraking. Ons leven is daarmee steeds meer verbonden met allerlei andere gebieden in de wereld.

Wij brengen op allerlei manieren de wereld in de klas en jou naar de wereld, met internationale uitwisselingen en vele activiteiten buiten de school.

Een school moet aan een groot aantal eisen voldoen om zichzelf een officiële tto school te mogen noemen. Elke paar jaar worden deze eisen opnieuw getoetst. Het EP-Nuffic heeft (in opdracht van het ministerie voor OC&W) aan onze school, als enige school in de hele regio, het landelijke keurmerk voor tweetalig onderwijs en het predicaat ‘seniorschool’ verleend.

Het Maaslandcollege heeft een aantal ‘native-speakers’ in dienst: docenten voor wie het Engels hun moedertaal is. De Nederlandse docenten zijn speciaal opgeleid om in het Engels les te geven in hun eigen vak.

Wil je meer weten? Bezoek dan de informatieavonden over tto die we een paar keer er jaar organiseren. Je vindt ze in het overzicht met belangrijke data.