Maaslandcollege Masterclasses
Op dinsdag 12 november 2024 organiseert het Maaslandcollege de Maaslandcollege Masterclasses.
Een avond vol inspirerende colleges over allerlei verschillende onderwerpen. Hieronder vind je meer informatie over de onderwerpen en de docenten en oud-docenten die deze Masterclasses verzorgen. Je kunt je aanmelden voor twee Masterclasses.
Mocht je meer informatie willen hebben, stuur dan een mail naar info@maaslandcollege.nl
De avond is voor iedereen en gratis! Wel vragen we je even aan te melden via onderstaande knop.
Welke Masterclasses bieden we aan?
Cathy Silk – native speaker TTO docent Engels & Global Learning
Eating Pavlova – Masterclass in English (met Nederlands ondertiteling)
Nieuw Zeeland is niet alleen maar een land goed in rugby, BBQ’s, schapen en Lord of the Rings films, maar de ‘best dessert ever’ is ook toevallig in Nieuw Zeeland bedacht! Eerst wat theorie/ achtergrond dan aan de slag met het samenstellen van je eigen pavlova – en natuurlijk, mag je het dan ook op eten. Places are limited!
Peter Sansom – Kunst en native speaker Tweetalig Onderwijs (TTO)
Iedereen kan tekenen: een ontdekkingsreis in hand-oog coördinatie
Het wordt geen college maar een 'hands on' creatieve sessie. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om mee te doen. Het gaat om de ervaring. Een beeldende masterclass in een van onze kunstlokalen. Op het einde neem je niet alleen wat extra kunstkennis en inzicht mee naar huis, maar ook een zelfgemaakt kunstwerk. Peter is een van onze TTO docenten maar hij zal de masterclass in het Nederlands geven. Als Engelsman zal hij vast ook een beetje Engels gebruiken voor een Maaslandcollege TTO gevoel. Je hoeft alleen een goed humeur mee te nemen, Peter zorgt voor alle materialen!
Lia Doolaard – Docent scheikunde
Jamil Molenaar – Technisch onderwijsassistent
Ontdek de mysteries en mogelijkheden van vuur!
Vuur heeft door de eeuwen heen een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid. Van het bieden van warmte en licht tot het aandrijven van industriële revoluties, vuur is een krachtig en veelzijdig element. In deze masterclass nemen wij u mee door alle aspecten van vuur. We beloven spektakel, we verkennen de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn bij het gebruiken van vuur en u leert iets over de basisprincipes van verbranding en de chemische reacties die nodig zijn om vuur te maken.
Anel Hajdarevic – Docent maatschappijwetenschappen en Havo-P
"Waarom jongens het vandaag zo moeilijk hebben”
Tijdens dit college bespreken we de groeiende uitdagingen waarmee jongens tegenwoordig worstelen. Van sociale druk en veranderende manbeelden tot het gebrek aan sterke rolmodellen—veel jongens voelen zich vastlopen. Ook in het onderwijs blijven ze achter in vergelijking met meisjes, vaak door een systeem dat niet aansluit bij hun behoeften. Daarnaast worstelen ze met beperkende verwachtingen rond mannelijkheid, waardoor ze hun emotionele veerkracht moeilijk kunnen ontwikkelen. Dit college laat zien hoe we jongens beter kunnen ondersteunen en voorbereiden op een gezonde toekomst in een wereld die snel verandert.
Carlos Albertus – Docent Lichamelijke Opvoeding
Gezonder leven met de juiste ademhaling
Wat is het verschil tussen ademen via de neus of de mond? Wat betekent dit voor jouw concentratie, slaap, sport prestaties en algehele gezondheid? Benieuwd geworden?
Kom dan ervaren en luisteren hoe jij dit kan toepassen.
Leo van Dijk – Docent natuurkunde
Onze mysterieuze kwantumwereld
De grote atoomfysicus Niels Bohr zei ooit: "Wie geen moeite heeft met de kwantumtheorie, die heeft er niets van begrepen". De kwantumtheorie, die zo'n 100 jaar geleden is ontwikkeld, heeft ons wereldbeeld volledig op zijn kop gezet. We dachten altijd dat de natuur deterministisch was; als we het heden volledig zouden kennen, dan zou de toekomst in principe volledig voorspelbaar zijn. Aan die gedachte heeft de kwantumtheorie radicaal een einde gemaakt; we kunnen slechts kansen voorspellen! Hoe zit dat precies en hoe vinden we onze weg in een wereld die door onbepaaldheid wordt geregeerd? Waarom is de kwantumtheorie onontbeerlijk en zou de hele informaticarevolutie zonder die theorie nooit van de grond zijn gekomen? Ik hoop samen met u een tipje van de sluier op te lichten, uitgaande van de vraag: ''Wat is licht?''. Met licht gaat we ook experimenteren. Staat u open voor een totaal andere kijk op de wereld en is uw nieuwsgierigheid gewekt, mis dan niet deze kans om kennis te maken met onze mysterieuze kwantumwereld.
Anne-Marie Koskamp – Docent biologie
Henk Koster – Docent biologie
Hartpracticum: zoogdierhart
De theorie over het menselijk hart is erg prikkelend. Wat is er dan mooier door dit te ondersteunen met een hartpracticum? We nemen u mee om samen met ons een fascinerende ervaring te ondergaan middels een snijpracticum. Het practicum is ook bestemd voor mensen die alleen willen toekijken. Daarom gaat u samenwerken in groepjes, waarbij iedereen zijn/haar eigen rol vervult. Gaat uw eigen hart nu sneller kloppen? Schrijf u in!
Lou Dieben – Docent aardrijkskunde
Van Amerikanisering naar Chinesizering?
De rol van China op het wereldtoneel wordt groter en groter; gaat dit ten koste van de huidige hegemonie van de USA? Welke gevolgen heeft dit voor uw leven en ons land in de toekomst? In dit college krijgt u een geopolitieke kaartenanalyse over de mondiale machtsstrijd van de 21e eeuw. Daarnaast kijken we ook in onze eigen omgeving, wat zien we daar gebeuren?
Waagt u samen met mij een blik in de toekomst te werpen?
Esther den Blaauwen – de Haas – Docent economie en bedrijfseconomie
Circulaire economie
In deze masterclass gaan we circulariteit door de ogen van ondernemers en de overheid bekijken. Hoe circulair zijn we nu, ook in het eigen gezin, en hoe circulair moeten we worden? Is circulariteit een bedreiging of biedt dit juist ook kansen? En waarom wordt economie onmiddellijk aan circulariteit verbonden? We gaan samen aan de slag om onze eigen circulariteit te bepalen en te kijken waar er nog winst te behalen valt.
Giel Theunissen – Docent geschiedenis en maatschappijleer
Complottheorieën
Verschillende onderzoeken laten zien dat zo’n tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking één of meerdere complottheorieën aanhangt. Van ideeën over een komende nieuwe wereldorde (NWO) tot ‘bewijzen’ rondom UFO’s en van leugens over de maanlanding tot de gedachte dat de aanslagen op het WTC een inside job waren. Waarom bestaan deze alternatieve waarheden en, belangrijker nog, wie zijn nou eigenlijk de mensen die deze waarheden geloven?
Vera van Pelt – Docent Nederlands
De gemeenteraad
Over 1,5 jaar is het weer zo ver: de gemeenteraadsverkiezingen. Maar, waar gaat de gemeenteraad eigenlijk allemaal over? Hoe werkt de lokale politiek precies? Kun je zomaar in lokale politiek terechtkomen? En hoe kun je, buiten de verkiezingen om, zelf invloed uitoefenen op de lokale besluitvorming?
In deze masterclass geef ik een inkijkje in mijn werk naast het onderwijs: het raadswerk.
Welke emeritus Masterclasses bieden we aan?
Guido Coumans – Docent Wiskunde en economie
Wiskunde is overal
Wiskunde op de middelbare school is stom, elke leerling is op zoek naar het nut ervan. Om dat nut te zien, is een stukje doorzettingsvermogen nodig. Om te begrijpen dat het allemaal niet zo eenvoudig is, wel verwonderlijk. Laat je verrassen door de wiskunde die je niet verwacht. De kracht van priemgetallen in onze beveiliging, de intelligentie van de bij als ze haar honingraat maakt. En het ene oneindig is het andere niet. Iets kan wiskundig waar zijn en ook weer niet waar. Kortom een wondere wereld.
Geert Arts – Docent geschiedenis
Middelbaar onderwijs in Oss: van Zusters van Liefde tot hedendaags onderwijs.
Vanaf 1947 verzorgt het Maaslandcollege (en daarvoor MMS Regina Mundi) voortgezet onderwijs in Oss. Ik neem u mee door de school om samen een blik te werpen op de geschiedenis van de school. U zult plekken ontdekken van het Maaslandcollege die u nog nooit eerder heeft gezien.
Marcel Bouwman – Docent Nederlands
Geen vergane glorie – twee dierbare gedichten
Twee van mijn lievelingsgedichten in drie kwartier met u behandelen, dat wordt nog 'n hele klus… Maar ik wil gaan proberen u als luisteraar ook te enthousiasmeren voor De Burgers, een gedicht van Jan Jacob Slauerhoff uit 1931, stilistisch tamelijk traditioneel, maar inhoudelijk verre van, en Een lange wandeling van Rutger Kopland, een moderner gedicht uit 1968 over het vaderschap.