Afleveringen

1. Het prille begin

In de eerste (korte) aflevering gaan we terug naar het ontstaan van de school. Destijds, in 1947, gestart onder de naam MMS Regina Mundi. Op de plek (Arendsvlucht) waar het klooster van de Zusters van Liefde in Oss was te vinden. En later aan de Driek van Erpstraat.

2. Wie mag op deze school komen en wat zijn de regels?

In aflevering 2 kunnen we lezen wat de MMS met de leerlingen wilde bereiken. En wat de eisen waren die gesteld werden aan nieuwe leerlingen.

3. Een pareltje aan de Vianenstraat

In 1955 werd, na vele jaren van voorbereiding, het gebouw aan de Vianenstraat in gebruik genomen. Het gebouw vormt nog steeds het hart van de huidige school. In aflevering 3 wordt de ontstaansgeschiedenis van dit markante gebouw beschreven.

4. Kunst aan de Vianenstraat

Naast een markant gebouw is er ook kunst te vinden aan en rond de school. In aflevering 4 worden de kunstwerken van Geurtjens en Van de Burgt getoond en besproken.

5. Marcel Bouwman: Na 45 jaar ready to go ….

In 2019 was Marcel Bouwman 40 jaar in dienst van het Maaslandcollege. Neerlandicus en decaan Bouwman is in woord én daad een markante verschijning op school. In aflevering 5 kijkt hij terug op zijn loopbaan in Oss.

6. Een kelder onder het schoolgebouw (deel 1)

Rechts van de hoofdingang aan de Vianenstraat leidt een betonnen trapje naar een bijzondere, zwaar metalen, deur. Achter die deur de kelder van de school. De ruimte heeft na 1955 een keur aan functies gekend. In aflevering 6 wordt een overzicht geschetst van die functies.

7. Een school in een sterk veranderde omgeving

Toen het schoolgebouw in 1955 werd geopend was de omgeving nog kaal. In de loop van de jaren is aan beide zijden van de spoorlijn veel gebouwd. En heeft de school veel nieuwe buren gekregen. In aflevering 7 wordt de ontwikkeling van het gebied beschreven.

8. Tussen spoorlijn en Wethouder van Eschstraat: de groei van een school

In de loop van de jaren is het Maaslandcollege in leerlingenaantallen gegroeid. Begonnen aan de Arendsvlucht, daarna tussen de spoorlijn en de Wethouder van Eschstraat. Het gebouw uit 1955 is in diverse fases voorzien van de nodige bijgebouwen. Hoe dat proces is verlopen wordt in aflevering 8 beschreven.

9. Go Maasland girls!! Deel 1

MMS Regina Mundi heeft voor het onderwijs voor meisjes In Oss en omgeving een ongelooflijk belangrijke rol gespeeld. De emancipatie van vrouwen in het Maasland kreeg via de MMS opleiding een enorme boost. In aflevering 9 een beschrijving van het MMS onderwijs.

10. Go Maasland girls!! Deel 2

Hoe het onderwijs aan meisjes op MMS Regina Mundi gestalte kreeg wordt in aflevering 10 beschreven. Wat wilde de school bereiken? En hoe kwam de school in het nieuws?

11. Tocht door een gebouw (deel 1): rond 1980

Na verloop van tijd verandert een school, zeker ook van binnen. In aflevering 11 maken we een denkbeeldige tocht door het gebouw zoals het in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd gebruikt. De beschrijving van de personeelskamer is ontleend aan de beschrijving die Evert van Dijk in 1987 maakte.

12. Tocht door een gebouw (deel 2): rond 2020

Anno 2020 is het schoolgebouw van het Maaslandcollege toch aanzienlijk veranderd. Tenminste: zeker de functies van de diverse ruimtes in het gebouw. In aflevering 12 maken we een denkbeeldige tocht door het gebouw. Hoe worden de diverse lokalen, kamers en ruimtes gebruikt?

13. De kleine middenstand en leerlingen: het Snoepwinkeltje

’t Snoepwinkeltje aan de Ridderstraat is voor veel leerlingen een tweede thuis geweest. Diverse uitbaters hebben het pand bestierd. Als laatste John en José Hartogs. In aflevering 13 wordt de geschiedenis van ’t Snoepwinkeltje verteld, mét verhalen van oud-leerlingen.

14. Hans van de Kraats: ‘Waar is mijn tijd gebleven?’, oftewel; ‘de zwembroek die bij wet is verboden.’

Hans van de Kraats heeft meer dan 40 jaren als docent muziek op het Maaslandcollege gewerkt. Maar Hans was (en is) meer dan dat. Op eigen wijze beschrijft hij in aflevering 40 wat hij is tegen gekomen en wat hem is opgevallen.

15. Een kelder onder het schoolgebouw (deel 2)

In aflevering 6 is al verhaald wat de diverse functies van de kelder onder het schoolgebouw zijn geweest. In aflevering 15 wordt de tijd belicht dat de Bescherming Bevolking in deze kelder huisde. Over Koude Oorlog en lichte irritaties op de school.

16. Een kelder onder het schoolgebouw (deel 3)

Heel veel oud-leerlingen bewaren bijzondere herinneringen aan de tijd dat de kelder onder het Maaslandcollege de functie van T-Tuin had. Een oproep in het Brabants Dagblad leverde voldoende stof op om in aflevering 16 de TR-Tuin te laten herleven.

17. Een kelder onder het schoolgebouw (deel 4)

De T-Tuin leverde zoveel kopij op dat ook aflevering 17 geheel in het teken staat van herinneringen. Oud-leerlingen beschrijven de Maasland-underground. Nostalgie in optima forma.

18. Humor op het Maaslandcollege? Het kan! (deel 1)

Oud-docent Evert van Dijk (Engels) is een duizendpoot. Muzikaal, scherp van tong, een messcherpe pen en sportief. En ook nog eens bijzonder humoristisch. Van Dijk heeft tussen 1985 en 2005 talloze teksten geschreven voor, maar vooral óver, collega’s. Herkenbaar? In ieder geval bijzonder en goed voor de lachspieren. In aflevering 18 een eerste kennismaking met Pik.

19. Humor op het Maaslandcollege? Het kan! (deel 2)

Zoveel materiaal beschikbaar dat ook aflevering 19 geheel gewijd is aan Pik. Niemand wordt gespaard. Veel namen komen voorbij. Voorzien van foto’s om de herkenbaarheid te vergroten. Humor op het Maaslandcollege.

20. Humor op het Maaslandcollege? Het kan! (deel 3)

Omdat het zo treffend is. En omdat je er enorm om kunt lachen. Nog één hele aflevering met meesterlijk werk van Pik, Evert van Dijk. Aflevering 20 is dan wel de laatste bloemlezing uit zijn werk. Genieten!

21. Wilfried de Waele: 40 jaar Maaslandcollege. Het verhaal (deel 1)

Als docent wiskunde maar zeker ook als conrector heeft Wilfied de Waele vele jaren een stempel weten te drukken op het Maaslandcollege. Wilfried heeft zijn carrière in aflevering 21 beschreven. Een tijdsbeeld door een trouwe en betrokken beeldbepaler van het Maaslandcollege.

22. Wilfried de Waele: Gelukkig hebben we de foto’s nog… Het Maaslandcollege in 2007 (deel 2)

In 2007 heeft Wilfried de Waele het gros van het personeel op de foto gezet. Gewapend met zijn camera heeft hij tijdens de laatste maanden van zijn loopbaan de meeste collega’s op de gevoelige plaat vastgelegd. Aflevering 22 is een collage van die foto’s. Wie is wie?

23. Mavo De Pelgrim 1967–1990 (deel 1): Een korte geschiedenis

In 1967 wordt mavo De Pelgrim geopend. 23 jaren later fuseert de school met het Maaslandcollege. In aflevering 23 wordt de mooie geschiedenis van deze school beschreven.

24. Mavo De Pelgrim 1967–1990 (deel 2): Sweet memories

In aflevering 24 komen Ab Vermeulen en Joke Wolters aan het woord. Zij halen herinneringen op aan 23 jaar mavo De Pelgrim. Leo Bijmans memoreert de meest beroemde oud-Pelgrimmer. Wie dat is? Lees de aflevering!

25. Mavo De Pelgrim 1967–1990 (deel 3): Sweet memories

Bert Wijnen is een markant docent tekenen en biologie. Eerst op mavo De Pelgrim, later nog vele jaren op het Maaslandcollege. In aflevering 25 haalt Bert herinneringen op aan zijn Pelgrim-tijd. Aan het einde van deze aflevering nog prachtige (jeugd-)foto’s van veel oud-docenten van de mavo.

26. De drie musketiers, deel 1 Het Maaslandcollege door de ogen van Frans Govers

In aflevering 26 beschrijft een markant persoon zijn loopbaan op het Maaslandcollege: hoofdconciërge Frans Govers heeft een enorme staat van dienst. Iedere leerling heeft ooit wel eens met hem van doen gehad. Als eerste van de musketiers aan het woord.

27. De drie musketiers, deel 2 Huub Smits of de carrière van een duizendpoot

Verbouwen, programmeren, plantjes kweken, proeven klaarzetten en nog veel meer. Wat deed Huub Smits eigenlijk niet? In aflevering 27 komt de veelzijdigheid van Huub nadrukkelijk aan bod.

28. De drie musketiers, deel 3 Adriaan van Nistelrooij, een kleine man met grote daden

Menig verbouwing is door Adriaan van Nistelrooij begeleid. Maar ook talloze reparaties komen van zijn hand. En hij was een vaste waarde tijdens excursies, buitenlandse reizen en kampen. In aflevering 28 lees je zijn verhaal.

29. De beschrijving van een monument

Wanneer de gemeente voornemens is om een gebouw tot gemeentelijk monument te promoveren, verschijnt er eerst een redengevende omschrijving. Deze omschrijving is in 2010 gemaakt. Met toestemming van de gemeente Oss publiceren we deze in aflevering 29. Een stukje bouwkundige historie.

30. Een zelfportret van een buurtbewoner en docent: Marian Meeuwsen

Al haar hele leven woont Marian Meeuwsen in de omgeving van onze school. Daarnaast is zij gedurende geruime tijd als docent verbonden geweest aan het Maaslandcollege. In aflevering 30 is de combinatie buurtbewoner en docent door haar beschreven.

31. De vierde musketier Wim Arts: bijzonder gewoon én gewoon bijzonder

Een zeer lange staat van dienst, als technisch onderwijs assistent. Wim Arts is eigenlijk de vierde musketier. Van grote waarde, een bijzonder mens en toch heel erg gewoon. Aflevering 31 is geheel gewijd aan hem.

32. De bazen van de eerste halve eeuw

Een school kent altijd een directeur of rector. In de eerste 50 jaren zijn twee vrouwen (relatief kort) en drie mannen (gedurende lange tijd) de eerstverantwoordelijken van MMS Regina Mundi en het Maaslandcollege geweest. Zuster Angelina, zuster Henriëtte, Jan van Esch, Gerrit Versteijlen en Klaas Creijghton worden beschreven in aflevering 32

33. Rector Tom van Kleef: Een wervelwind waait door de school

Tussen 1994 en 2005 was Tom van Kleef rector van het Maaslandcollege. De titel verraadt al iets over de wijze waarop Tom het rectoraat invulling heeft gegeven. En zeker niet zonder succes! Van Kleef wordt in aflevering 33 geportretteerd door Marcel Bouwman.

34. Paul Metzemaekers (2005-2011) “6 jaar Maaslandcollege, wat een mooie tijd”

Na Van Kleef heeft Paul Metzemaekers het stokje overgenomen. Paul (rector tussen 2005 en 2011) heeft aflevering 34 zelf geschreven en heel persoonlijk zijn tijd op het Maaslandcollege in woorden samengevat.

35. Jacq. van Meegen (2011-2015) Kort maar zeer krachtig

Een ervaren schoolleider, een belezen en aimabel mens. Jacq. van Meegen heeft als laatste klus in zijn lange carrière (tussen 2011 en 2015) op het Maaslandcollege zijn loopbaan voltooid. Herinneringen onder andere van zijn rechterhand Frans Arts geven in aflevering 35 een mooie beschrijving van die tijd.

36. Spieken door het sleutelgat van de t-tuin ofwel… wat er werkelijk gebeurde in dat donkere rookhol

Brigitte, Sandra, Jelle en Sandra hebben een bijzondere tijd beleefd op het Maaslandcollege. En met name hebben ze prachtige herinneringen aan de T-Tuin. In aflevering 36 spieken we met hen door het sleutelgat en krijgen een inkijkje in het rookhol.

37. Die gelukkige klas: herinneringen aan de MMS

Een berichtje wekt nieuwsgierigheid op. En korte tijd later is Gert Arts in gesprek met oud-leerling Tineke van den Hoogen. Haar warme en bijzondere verhalen staan centraal in aflevering 37. De titel Die gelukkige klas verraadt al veel over de inhoud.

38. De school als spiegel van de tijd

Aflevering 38 kan worden beschouwd als de inleiding op afleveringen die nog volgen. Hoe de school ook een spiegel is van de tijd. Twee voorbeelden (het eerste uit de jaren vijftig, het tweede uit de jaren zeventig) maken treffend duidelijk hoe school en samenleving in elkaar grijpen.

39. Herinneringen aan de MMS (1)

Guus van Balveren komt in 1948 op MMS Regina Mundi. In aflevering 49 is zij de eerste in een reeks over de herinneringen van meisjes aan hun tijd op de MMS.

40. Herinneringen aan de MMS (2)

Toos van den Broek heeft tussen 1954 en 1960 behoorlijk wat cultuur meegepikt op de MMS. In aflevering 40 wordt dat duidelijk wanneer ze over deze tijd verhaalt.

41. Herinneringen aan de MMS (3)

Ook Els Daamen – Graumans maakt in aflevering 41 duidelijk dat de MMS tijd voor mooie verhalen en prettige herinneringen zorgt. Els heeft tussen 1958 en 1963 op Regina Mundi gezeten.

42. Herinneringen aan de MMS (4)

Gonnie Wingens uit Schaijk is tussen 1960 en 1966 dagelijks naar de MMS gefietst. In aflevering 42 beschrijft zij deze periode.

43. Herinneringen aan de MMS (5)

In de reeks herinneringen aan de MMS zitten we midden in de jaren zestig. Lia Geurts – Ceelen neemt ons mee naar die tijd met onder andere een beschrijving van haar docenten. Dit alles in aflevering 43.

44. Herinneringen aan de MMS (6)

Ria is de laatste in de rij verhalen over de Middelbare Meisjesschool. Met de overgang naar het Maaslandcollege en de komst van jongens op de school schrijft zij aflevering 44 vol.

45. De jaren ‘70

De spannendste en meest spraakmakende: aflevering 45 is een biecht van een oud-leerling met als titel Achterkamertjespolitiek. Over afluisteren en meeluisteren.

46. Op de grens van de jaren ’70 en ‘80

Twee oud-leerlingen die anno 2022 werkzaam zijn op “hun” school. Mario Lange en Sandra Peters nemen ons mee naar hun middelbare schooltijd in aflevering 46

47. De jaren ’80 (1)

Myriam Draad woont tegenwoordig op een behoorlijke afstand van de school. Haar verhaal in aflevering 47 maakt onder andere duidelijk hoe een docent een prima gids is voor de toekomst van zijn leerlingen. Wijze lessen van Myriam.

48. De jaren ’80 (2)

Dat een puber op eigen wijze naar volwassenen kijkt dat is bekend. Marilou Nillesen laat dit zien in aflevering 48. Met een nawoord van Geert Arts om een en ander te duiden. Herinneringen aan Riek van der Heijden.

49. De jaren ’90 (1)

Aan het einde van de twintigste eeuw zat Geert Piek (werkzaam bij het Brabants Dagblad) op het Maaslandcollege. Een sfeerbeeld van die tijd met een persoonlijke noot is te lezen in aflevering 49.

50. De jaren ’90 (2)

Hilde de Wit – van der Zanden beschrijft een kroniek van een schoolleven. Confronterend en herkenbaar. De roerige jaren negentig in aflevering 50.

51. Rond de eeuwwisseling

Michelle Breemans zit rond de eeuwwisseling op het Maaslandcollege. In aflevering 51 neemt zij de lezer mee naar die tijd. Met ook hier weet volop genieten van niet alledaagse buitenschoolse activiteiten.

52. Epiloog: de laatste 15 jaar

Een serie verdient een afsluiter. Om recht te doen aan de volledige bestaansgeschiedenis van de school wordt in aflevering 52 een overzicht beschreven van de laatste 15 jaren van de school: van pakweg 2007 (het zestigjarig bestaan van de school) tot 2022. Geschiedenis met een kleine g.